Majoritatea oamenilor ar fi de acord cu faptul că, un antreprenor este o persoană care și-a început propria afacere, de aceea, titlul de antreprenor este deseori înțeles greșit. Antreprenoriatul reprezintă mult mai mult decât deţinerea unei afaceri.
Conform Wikipedia, în sensul modern al economiei de piață, un antreprenor este un agent economic care adoptă un comportament activ și novator, care acceptă deliberat riscuri financiare pentru a dezvolta proiecte noi.
Antreprenorul are abilitatea de a inova, ajutând astfel progresul societății. Un antreprenor aduce un plus, dezvoltă produse sau servicii noi, ori le îmbunătăţeşte pe cele existente.
Fiecare antreprenor a pornit de la o idee simplă, pe care a dezvoltat-o în timp, iar unii dintre aceştia au fost nevoiţi să aştepte perioade destul de lungi, pentru a se bucura de rezultatele schimbării aduse în anumite domenii.
Pentru cei care aspiră să devină antreprenori reali, calea de a merge de la idee la succes este una care necesită auto-analiză și o puternică conștientizare de sine.
Aşadar, dacă ai o idee şi vrei să devii un antreprenor de succes, ţine cont de următoarele aspecte.
Analizează-ţi ideea
Înainte să porneşti la drum efectuează o atentă cercetare de piaţă. Asigură-te că ideea ta este una originală, sau că există o nevoie reală pentru produsul / serviciul tău. Află dacă afacerea ta poate reprezenta o soluţie la o anumită problemă. Poate că viziunea ta nu este una nouă, dar planul de implementare poate fi inedit şi acest lucru să atragă consumatori către afacerea ta.
- Cine are nevoie de produsul/serviciul tău?
- Care vor fi clienţii tăi?
- Cât vor fi dispuşi să plătească pentru ceea ce le oferi?
Identifică-ţi pasiunile şi abilităţile
Scopul acestei analize este conștientizarea de sine. Începerea unei noi afaceri necesită încredere şi pentru că păşeşti într-un domeniu necunoscut, este important să îţi cunoşti abilităţile şi dorinţele, punctele forte, dar şi punctele slabe. Iar asta, nu pentru a renunţa, ci pentru a avea încredere în ceea ce poţi să faci.
Totodată, un ingredient extrem de important, este pasiunea. Dacă ideea ta izvoreşte dintr-o pasiune este ideal, pentru că vei lucra din plăcere, te vei simţi mereu energic, plin de dorinţa de a reuşi şi de a depăşi orice barieră.
”Este greu să faci o treabă extraordinară cu un proiect la care nu te gândești atunci când ești sub duș.”
~ Paul Graham, cofondator Y Combinator
Identifică oportunităţi
Stephan Key, co-fondator inventRight, declară pentru Entrepreneur că atunci când începe o nouă acţiune, încearcă să identifice găurile, lipsurile. Se întreabă: Există probleme care necesită rezolvare? Ce lipsește? Unde trebuie să se facă o îmbunătățire? Apoi, apreciez dacă sunt capabil să umplu aceste găuri, spune Stephan Key.
Ţinând cont de experienţa şi cunoştinţele dobândite, trebuie să apreciezi dacă într-adevăr există o oportunitate reală, nu doar pentru a te implica, ci şi pentru a excela într-un anumit domeniu.
Pornind de aici, vei şti dacă ai nevoie de mai multe informaţii pentru a trage o concluzie potrivită. Atunci când te implici într-un nou proiect, este posibil să fie necesar să studiezi ceva nou sau să găseseşti un mentor bun. Eu întotdeauna sunt în căutare de noi oportunităţi, iar dacă vrei să ai succes, acelaşi lucru ar trebui să faci şi tu. Nu este suficient doar să îţi doreşti să ai succes sau să munceşti din greu. Trebuie să lucrezi inteligent.