Unele dintre aceste companii sunt produsul unor idei bine gândite și implementate, în timp ce altele s-au format în mod accidental. Veți fi surprinși să aflați cum au luat naștere și cum s-au dezvoltat aceste companii, care în prezent valorează miliarde de dolari.
#1 Airbnb
O idee de miliarde de dolari de la origini umile. Pasiunea pentru conexiunea dintre oameni și o credință neclintită în această misiune continuă să inspire întreaga organizație.
Povestea Airbnb începe în 2007, când designerii Brian Chesky și Joe Gebbia întâmpinau dificultăți în a-și plăti chiria pentru apartamentul din San Francisco, așa că au decis să-și transforme loft-ul într-un spațiu de cazare. Le-a venit ideea atunci când urma să fie organizată o Conferință de Design în San Francisco, cei doi și-au dat seama ca acea conferința va provoca suprasolicitarea locurilor de cazare, așa că au decis să-și închirieze propriul apartament.
La momentul respectiv, aveau în camera de zi o singură saltea cu aer și așa s-a născut ideea inițială de Airbed & Breakfast (acum cunoscut sub numele de Airbnb).
„Nu am vrut să postăm pe Craigslist pentru că am simțit că era impersonal. Instinctul nostru de antreprenori ne-a spus să „construim propriul site”, explică Gebbia.
Așa că au cumpărat alte două saltele cu aer și au creat un site web simplu cu imagini ale spațiului pe care îl ofereau spre închiriere de tip „loft-turned-lodging-space”, cu trei saltele cu aer pe podea și promisiunea unui mic dejun gătit acasă dimineața.
Acest site le-a adus primii trei oaspeți, fiecare achitând suma de 80 $, iar după primul weekend au început să primească email-uri de la oameni din întreaga lume cu solicitarea ca site-ul să fie disponibil pentru destinații ca Buenos Aires, Londra și Japonia.
În primăvara următoare, l-au inclus în afacere și pe fostul coleg de cameră, inginerul Nathan Blecharczyk.
Cei trei au planificat lansarea oficială pentru Airbed & Breakfast în perioada Convenției Naționale Democratice pentru a valorifica lipsa spațiilor de cazare.
Însa, fondatorii aveau nevoie de o modalitate de a strânge bani pentru a-și dezvolta afacerea. Așa că au cumpărat o tonă de cereale, pe care le-au ambalat în cutii în ediție specială pentru alegeri, cu Obama O și Cap’n McCain, pe care le-au vândut la petrecerile partidelor politice cu 40 de dolari/cutia. Cu peste 500 de cutii vândute, au strâns în jur de 30.000 de dolari pentru Airbed & Breakfast.
În urmatorii șapte ani, Airbed and Breakfast cunoscut acum sub numele de Airbnb, a depășit industria hotelieră Hilton Hilton la numărul de nopți rezervate. Iar în primăvara anului 2014, platforma Airbnb a înregistrat 10 milioane de clienți și 550.000 de proprietăți listate la nivel mondial, cu o evaluare a companiei la 10 miliarde de dolari.
Compania a primit 776,4 milioane de dolari de la investitori precum Y Combinator, Sequoia Capital, Keith Rabois, Andreessen Horowitz, Ashton Kutcher, Founders Fund și TPG Growth, într-un total de șapte runde de finanțare.
În prezent, Airbnb valorează 38 miliarde de dolari.
#2 Instagram
Instagram, aplicația foto/video renumită la nivel mondial, a fost fondată de absolvenții Universității Stanford, Kevin Systrom și Mike Krieger.
După absolvirea facultății, cei doi prieteni au început să lucreze la proiectul Burbn, care își propunea dezvoltarea unei aplicații de mobil pentru distribuirea imaginilor în mediul online.
După mai multe ajustări au denumit aplicația Instagram, numele fiind o combinație între camera foto instantanee (en. instant camera) și telegramă (en. telegram). În cele din urmă, în noaptea de 6 octombrie 2010, aplicația a fost lansată în Apple App Store.
În primele două ore de la lansare, serverele au fost îngreunate din cauza descărcarilor imediate, erau deja înregistrați 10.000 de utilizatori și în decurs de 24 de ore a devenit aplicația nr. 1 în iOS.
În termen de nouă luni, Instagram a înregistrat un record de 7 milioane de utilizatori, care includea și celebrități, precum Justin Bieber și Ryan Seacrest. A strâns o finanțare 7 milioane de dolari de la mai mulți investitori, iar în 3 aprilie 2012, Instagram a fost lansată pentru telefoane Android și a avut 1 milion de descărcări în mai puțin de o zi.
În martie 2012, The Wall Street Journal a raportat că Instagram a creat o nouă rundă de finanțare care ar ridica compania la 500 de milioane de dolari, aceste informații fiind confirmate în luna următoare, când Joshua Kushner, cel de-al doilea cel mai mare investitor din runda de strângere de fonduri din seria B a grupului Instagram, și-a dublat banii după vânzarea către Facebook.
În aceeași lună, Facebook a cumpărat Instagram pentru 1 miliard de dolari în numerar și în acțiuni, cu un plan de menținere a societății în mod independent. Dar în septembrie 2018, co-fondatorii Kevin Systrom și Mike Krieger au șocat lumea tech cu decizia de a demisiona din Instagram.
În prezent, Instagram valoarează peste 100 de miliarde de dolari.
#3 Pinterest
Povestea de succes Pinterest este plină de inspirație, deoarece fondatorul său, Ben Silbermann, a fost atât de persistent în a continua un proiect în care nimeni nu a crezut.
Ben avea obiceiul de a colecționa tot felul de lucruri și astfel s-a gândit să creeze un site web care să permită oamenilor să facă același lucru. A început să lucreze la proiectul Pinterest după ce a renunțat la slujba de la Google, dar după câteva luni de la lansare, site-ul a avut doar 200-300 de utilizatori.
Ben s-a întâlnit cu foarte mulți investitori și toți au respins ideea sa. Cu alte cuvinte, a încercat să comercializeze o idee pe care nimeni nu o găsea atrăgătoare.
Acest lucru pare incredibil, să mergi înainte chiar dacă toți pe care îi cunoști sunt împotrivă, chiar împotriva opiniei investitorilor și a experților.
Platforma Pinterest a fost lansată oficial în martie 2010, de Ben Silbermann împreună cu Evan Sharp și Paul Sciarra, iar când a înregistrat 10.000 de utilizatori, au încercat să o vândă, dar posibila companie cumpărătoare a refuzat să participe la întâlnire.
Pe scurt, Ben mergea împotriva întregii lumi, dar continua să se miște.
Într-un interviu, Ben a spus că mulți oameni nu au găsit nimic atrăgator la site-ul său. Am trimis mesaje tuturor prietenilor (în jur de 300), dar numai câțiva păreau că au înțeles ideea de Pinterest (mai puțin de 10 persoane cred), a spus Ben Silbermann.
Ben nu se lupta doar cu un site greu de înțeles, dar avea și probleme serioase în a atrage noi utilizatori. În primul an, Pinterest avea mai puțin de 10.000 de utilizatori.
Până într-o zi când un blogger faimos a început să recomande Pinterest și astfel numărul utilizatorilor a început să crească de la o zi la alta. Restul poveștii este bine cunoscut. Pinterest a devenit o rețea socială gigantică în valoare 12.7 miliarde de dolari în prezent.
#4 Uber
Ideea Uber s-a născut în momentul în care co-fondatorul său, Travis Kalanick, aflându-se în Paris, nu a reușit să găsească un taxi pentru a ajunge la o conferință. Astfel, și-a imaginat că ar putea crea o modalitate de a reduce costul serviciului de Black Car, la atingerea unui singur buton.
După mai multe încercări de a-i convinge pe investitori să creadă în el, în martie 2009, Travis Kalanick împreună cu Garrett Camp a lansat un startup numit UberCab în San Francisco, care s-a bucurat de un mare succes.
Dacă în prezent Travis Kalanick se bucură de succesul Uber, în trecut a fost nevoit să treacă prin situații nefavorabile, a ajuns de două ori în pragul falimentului, până când a fost nevoit să se mute cu părinții. După șase ani de eșec, cineva la întrebat de ce nu renunță, iar răspunsului lui a fost “Nu poți controla de cine te îndrăgostești!”.
În prezent Uber Technologies Inc. este una dintre cele mai mari companii din Statele Unite, dar și una dintre cele mai controversate, cu sediul în San Francisco – California, care a dezvoltat aplicații ce oferă servicii de transport, de comunicare, livrare de alimente și sistem de închiriere a bicicletelor. Uber operează în 785 de orașe din întreaga lume și valorează peste 76 de miliarde de dolari.
#5 Alibaba
Jack Ma (a.k.a Ma Yun) s-a născut la 15 octombrie 1964, în Hangzhou, China. El și frații săi au crescut într-un moment în care China comunistă era din ce în ce mai izolată de Occident, iar familia lui era destul de săracă.
Fără bani sau conexiuni, singura șansă pe care Ma o putea avea era educația. Însă, după terminarea liceului, a aplicat pentru a intra la facultate dar a eșuat la examenul de admitere de două ori. După ce a studiat foarte mult, a reușit a treia oară la Institutul Hangzhou Teacher. A absolvit în 1988 și a început să își caute un loc de muncă. A primit zeci de respingeri, inclusiv de la KFC, înainte de a fi angajat ca profesor de engleză. Ma era natural cu studenții săi și îi plăcea slujba, deși câștiga doar 12 dolari pe lună.
Ma nu a avut nici o experiență în domeniul calculatoarelor sau al programării, dar a fost captivat de internet când l-a folosit pentru prima dată în timpul unei călătorii în SUA în 1995. Începuse recent o afacere cu servicii de traduceri și a făcut călătoria pentru a ajuta o firmă chineză să iși recupereze o plată. Prima căutare online a lui Ma a fost „berea”, dar el a fost surprins să afle că nu găsise nici o bere din China în rezultate. Atunci a decis să înființeze o companie de internet în China.
Deși primele două companii au eșuat, patru ani mai târziu Ma a adunat 17 dintre prietenii săi și i-a convins să investească în viziunea sa, o piață online pe care a numit-o „Alibaba”. Site-ul a permis exportatorilor să înregistreze liste de produse pe care clienții le-ar putea cumpăra direct.
Peste putin timp, site-ul a început să atragă membri din întreaga lume, iar în octombrie 1999, compania a obținut 5 milioane de dolari de la Goldman Sachs și 20 de milioane de dolari de la SoftBank, o companie japoneză de telecomunicații care investește și în companii de tehnologie.
În 2005, Yahoo a investit 1 miliard de dolari în Alibaba în schimbul unui procent de 40% din companie. Această investiție a fost uriașă pentru Alibaba – la momentul în care încerca să învingă eBay în China – și a fost o victorie mare și pentru Yahoo, care urma să obțină 10 miliarde de dolari din cota parte investită în Alibaba.
Ma este un om extrem de bogat, dar a rămas modest. „Nu cred că s-a schimbat mult, a rămas la fel cum îl știam”, a declarat Xiao-Ping Chen, un prieten al lui Ma, pentru USA Today. Îi place să citească și să scrie ficțiune kung fu, să joace poker, să mediteze și să practice tai chi.
În prezent, Alibaba valorează peste 482 de miliarde de dolari.
Toate aceste povești au avut un timp al lor și circumstanțe diferite, dar lecția comună este să nu îți abandonezi visele, întotdeauna începutul este modest.
Te-ar putea interesa și: Sfaturi pentru succes, de la oameni de succes