Sufletele noastre tânjesc după sens, ne dorim să trăim o viață semnificativă, iar aceste idei te vor ajuta să afli ce te împlinește și ce este cu adevărat semnificativ pentru tine, deoarece definiția fiecărei persoane a unei vieți pline de semnificație poate fi diferită.
Cel puțin cu toții știm că dacă trăim o astfel de viață vom fi mai sănătoși, mai fericiți, vom fi plini de energie și vitalitate, iar automat satisfacția de viață va crește.
Soluția pentru a trăi semnificativ rămâne mereu aceeași — să știi ce vrei, iar acțiunile tale să reflecte acea dorință.
1. Simplifică. Simplifică. Simplifică
Pentru a trăi în mod semnificativ, trebuie să îți faci viața mai simplă.
Avem multă dezordine în viețile noastre – nu doar fizică, ci și psihică! În zilele noastre, cei care reușesc să echilibreze haosul din viețile lor ar trebui să primească o distincție, mai ales că echilibrul implică o scală care nu rămâne în echilibru prea mult timp.
Prin urmare, este necesar să te concentrezi asupra lucrurilor care te împlinesc. Asigură-te că viața ta este proiectată în jurul priorităților tale și încearcă să scapi de toate acele lucruri care îți provoacă stres și frustrare. Dacă un lucru nu îți este folositor, sau dacă o activitate nu servește unui scop pozitiv, atunci ar trebui să renunți la acestea.
2. Fii cinstit cu tine însuți
Pune-ți următoarele întrebări: Ce mă face cu adevărat fericit? De ce anume am nevoie ca să fiu fericit? La ce mă pricep? Mă ocup de lucrurile care contează cel mai mult pentru mine? Viața mea profesională îmi împlinește un scop? Care sunt valorile pentru care lupt? Care sunt principiile la care țin cel mai mult? Scopul vieții mele este de a-i ajuta pe ceilalți? Este acela de a-i inspira pe ceilalți?
Important este să ai claritate în gândire, iar răspunsurile tale la aceste întrebări te vor conduce din punctul A în punctul B în cel mai rapid mod cu putință.
3. Găsește-ți scopul vieții
“Să-ți găsești scopul în viață” este mai mult decât un clișeu și nu este ceva ce se poate realiza în câteva zile, săptămâni sau luni, dar „cel care caută, găsește”.
Ia-ți jurnalul și notează lucruri diferite pe care ai dori să le faci. Scrie absolut tot ce îți dorești, îndrăznește să visezi și să crezi că totul este posibil.
Poate vei spune „Nu sunt calificat să fac ceea ce mi-ar plăcea să fac”. Chiar nu contează ce ești calificat să faci! Dă-i drumul, explorează-ți interesele, abilitățile și valorile. Alege o cale care să îți permită să-ți folosești abilitățile, fii creativ și vei găsi acel scop, acel ceva pe care îți dorești cel mai mult să-l faci și ai vrea să-l faci pentru totdeauna. Apoi, vei găsi și modalități de perfecționare.
4. Acționează!
Ești gata să începi?
Ce vei face pentru a te apropia mai mult de obiectivele tale și pentru a atrage în viața ta acele activități și oamenii potriviți care să te susțină în direcția pe care ai ales să o urmezi?
De fiecare dată când lucrezi la ceva ce îți place, creează o bucurie în tine ca nimic altceva. Fii mereu atent la ceea ce vei face în fiecare moment și înlocuiește toate acele activități care nu sunt nici utile, nici foarte plăcute cu ceva care te pasionează cu adevărat.
5. Rămâi dedicat planurilor tale
Tot ce este nou este interesant, dar când nu mai este nou, nu va mai fi atât de interesant.
Uneori va fi necesar să depășești nevoia de a căuta în permanență plăceri și să rămâi devotat acțiunilor care te conduc către realizarea obiectivelor tale, fie că simți să o faci, fie că nu.
De multe ori auzim sloganul “să faci ce-ți place”, asta înseamnă de fapt, să ai o pasiune, să ai un scop în viață și să muncești pentru a obține succes. Dar, nu înseamnă că vei face întotdeauna ce-ți place. În drumul spre atingerea scopurilor tale, vei întâlni și rutină și obstacole și frustrare și descurajare, dar este ceva normal. Ceea ce este extraordinar, este să nu renunți și să progresezi indiferent cât de încet sau cât de repede reușești să o faci.
6. Vorbește bine despre tine
Cum să trăiești o viață plină de semnificație? Aceasta este întrebarea care a captivat-o pe Emily Esfahani Smith, autoarea cărții „The Power of Meaning: Finding Fulfillment in a World Obsessed with Happiness”, studiază acest aspect de peste 5 ani și este, de asemenea, tema cărții sale.
“Este vorba de propria poveste de viață. Cum te percepi pe tine însuți. Storytelling-ul înseamnă să îți împletești experiențele într-o narațiune care explică cine ești și de unde ai pornit.
Psihologii au descoperit că oamenii care își trăiesc viața în mod semnificativ tind să transmită un mesaj eliberator, spun că au pornit de la un fel de adversitate, dar au înfruntat totul. Acest lucru rău mi s-a întâmplat, dar când m-am maturizat; sau, cand am început să am mai multă compasiune; sau, când mi-am găsit scopul… lucrurile s-au schimbat.
Se pare că poveștile pe care le spui despre viața ta te pot conduce să trăiești în mod semnificativ. Povestea schimbă de fapt felul în care te comporți.
Viețile noastre nu sunt doar liste de evenimente; putem corecta, reinterpreta și schimba modul în care ne spunem povestea. Oamenii care trăiesc vieți semnificative tind să spună povestiri bazate pe răscumpărare, creștere și iubire. Modul în care gândești și trăiești poate schimba narațiunea”, a spus Emily Esfahani Smith, autorul cărții „The Power of Meaning: Finding Fulfillment in a World Obsessed with Happiness”, pentru forbes.com.
7. Nu te forța mai mult decât este necesar
Atât de mulți oameni sunt nemulțumiți astăzi pentru că presupun că există o anumită ordine a modului în care se vor întâmpla lucrurile în viața lor, bazându-se pe modul în care se desfașoară lucrurile în viețile altora.
Cu toții avem o experiență de viață diferită, iar unii dintre noi poate că au experiențe similare, dar cu un timp diferit de desfășurare a evenimentelor. Nu există două relații, vieți sau experiențe identice și ceea ce funcționează pentru unii nu va funcționa pentru alții.
Planificăm în mod constant viitorul, ne grăbim, alergăm, ne stresăm și ne aflăm în permanentă competiție cu noi înșine, dar bineînțeles și cu ceilalți. Acest lucru este copleșitor.
Trebuie să scapi de teama că vei rămăne în urmă, sau că vei rata ceva dacă nu acționezi imediat. Încetinește puțin viteza, bucură-te de munca și eforturile tale, gândește-te la realizările pe care le ai și începe acum să trăiești cea mai bună viață. Nu mai târziu, ci acum!
Cel mai bun mod de a fi productiv și de a te dezvolta eficient pe plan personal și profesional este să-ți găsești propriul ritm.
Un articol thedistinctionmag.com.