Pentru a ne menține creierul sănătos, trebuie să cunoaștem câteva aspecte extrem de importante. Pe lângă alimentaţie sănătoasă şi mişcare, mai sunt necesare şi alte „ingrediente” pentru a putea trăi fericiţi şi sănătoşi, spune medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea.
Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, pentru că nu știm să protejăm această ”bijuterie”.
Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea a fost ani 10 ani directorul Spitalului de Urgență Bagdasar-Arseni, în care a lucrat 50 de ani, iar în timpul carierei sale, a efectuat aproape 23.000 de operații pe creier.
Pașii pentru un creier sănătos sunt foarte simpli și la îndemâna tuturor. Iată care sunt sfaturile pe care ni le oferă Prof. dr. Vlad Ciurea, pentru a trăi o viață sănătoasă.
Evitarea izolării
Îmbolnăvirea creierului apare și atunci când ne izolăm în tabletă, în rețelele de socializare și în telefon.
Ați văzut cum traversează acum oamenii? Cu ochii în telefon, pe Facebook.
Ne îmbolnăvim pentru că nu vorbim, pentru că ne izolăm. Oamenii sunt ființe sociale, care trebuie să trăiască împreună, nu izolați unii de ceilalți.
Trezitul de dimineață
Trebuie să ne trezim cât mai devreme, la 5:00 sau 6:00. După un somn liniștit de minim 6 ore.
În timpul somnului, creierul nu doarme, ci funcționează ca să asigure activitatea organelor interne. Dar, mai face ceva extrem de interesant.
Marii filozofi susțineau același lucru, dacă un om se culcă având în minte o problemă complexă pe care nu știe cum să o rezolve, a doua zi dimineață, va avea răspunsul.
Pentru că în timpul somnului, creierul a făcut conexiunea între gândire, judecată, memorie, iar dimineața ai ideea pe masă, pentru că mintea este odihnită. Deci, să nu vă frământați inutil să găsiți o rezolvare în timpul nopții, ci odihniți-vă.
Obiceiurile sănătoase de dimineață
Dimineața devreme, imediat după trezire, ar trebui să deschidem geamurile larg și să facem câteva exerciții simple de respirație (inspirație / expirație).
Precum și, acele exerciții fizice simple. Dacă luăm exemplu, un automobil. Îl pornim și îl lăsăm puțin să se încălzească. Așa trebuie să procedăm și când vine vorba de corpul nostru, să îi dăm puțin timp să pornească toate circuitele.
Acel pahar de apă la temperatura camerei, băut dimineața pe stomacul gol, este extrem de important, pentru că îndepărtează toate dejectele din tubul digestiv, iar al doilea pahar, este de asemenea important, pentru că pătrunde în circulație și pune “locomotiva” în mișcare.
“Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar și de un dulce bun, cum ar fi mierea sau ciocolata neagră.”
Micul dejun
Micul dejun este cel mai important. Trebuie luat în liniște, nu pe grabă, nu în picioare, nu cu stres. Micul dejun trebuie să fie o plăcere!
De asemenea, este important să mâncăm alimente pline de nutrienți, care să ne asigure energia de care avem nevoie. Pledez pentru sucul de dimineață, din citrice, caroten și altele, care aduce și energie și oligoelemente, care ajută la transmiterea în interiorul creierul.
Evitarea obiceiurilor nocive
Prima cafea și țigară de dimineață – creierul nu are nevoie de așa ceva!
Fumatul este extrem de dăunător pentru vasele de sânge și creier.
„Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul.”
Accidentul vascular cerebral la tineri este tot mai frecvent și apare din cauza solicitării extreme a creierului, pe fondul consumului de tutun, alcool, a lipsei somnului, a alimentației dezordonate și a oboselii.
Un alt sfat extrem de important, este să evitați oboseala. De la oboseală, agitație, stres până la accident vascular este doar un pas.
Dacă sunteți prea obosiți, lăsați tot și odihniți-vă!
În plus, acordă-ți timp. Asta înseamnă să cauți liniște, ordine interioară și bucurie. Creierului nostru îi place să fie fericit.
Alimente ușoare la prânz și cină
Organismul nu agreează mâncarea în cantități mari. Trebuie să avem o alimentație echilibrată.
Creierului nu-i prea place carnea, dar consumată în cantități mici, este benefică pentru organism. Recomand consumul de carne de curcan și peste.
Creierul nu acceptă grăsimea, așa că încercați să o evitați cât de mult posibil. În schimb, creierul dorește ceva dulce, cum ar fi ciocolata neagră, cacao și miere. Zahărul nu-i face bine, din cauza modificărilor chimice pe care le produce.
Este bună și o cafea mică pe zi, dar trebuie să fie savurată cu înghițituri mici și să creeze un moment de relaxare.
Consumul de alimente care conțin vitamina E (semințele de floarea soarelui, nucile, alunele şi migdalele, fructe în coajă lemnoasă, broccoli, avocado), este foarte important pentru creier și ne păzește de Alzheimer.
În plus, trebuie să avem în vedere o hidratare cât mai bună cu apă, nu cu sucuri acidulate.
Antrenează-ți mintea
Memoria nu trebuie lăsată să zacă! Trebuie să ne exersăm creierul, să vorbim, să citim, să rezolvăm cuvinte încrucișate și puzzle-uri, să scriem, etc.
Sunt 2 puncte de activitate maximă a creierului pe zi, între orele 10:00-12:00 și 16:00-18:00. Trebuie să profităm cât mai bine de aceste momente.
Mintea trebuie să meargă în continuu. Trebuie să vorbim, să ne plimbăm, să facem sport. Dacă ne mișcăm, existăm!
Să reținem trei lucruri importante: vorbire, scriere și mișcare. Și încă ceva, să apreciem muzica adevărată și dansul. Dansul, de asemenea, previne întâlnirea cu Alzheimer.
„Cel mai important este să găsim plăcere în tot ce facem. Cel mai bun prieten al creierului este zâmbetul, nu Facebook.”
Somnul
Pentru o bună activitate a creierului și pentru sănătatea întregului organism, trebuie să dormim suficient.
Trebuie să adormim cât mai devreme, maxim ora 22:00. S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate, că cel mai bun somn este între orele 22:00 – 00:00.
Medicul le mai transmite românilor, să creadă că sunt mai deștepți decât restul Europei, că mâncarea noastră este mai bună, iar peisajele noastre mai frumoase.
Te-ar putea interesa și: Zâmbește mai des! Iată ce se va întâmpla