Ce să faci în acele momente când te simți apatic? Cu toții ne-am confruntat cu astfel de situații în viață, am simțit că deși avem de lucru, nu am fost în stare să ducem la bun sfârșit o sarcină.
În astfel de momente, simți că totul este vraiște, atât în jurul tău, dar mai ales în mintea ta. Te simți obosit, nu prea ai inspirație, randamentul îți este scăzut și efectiv, nu ai chef să faci nimic. Atunci mai mult decât altădată, îți este la îndemână să iei telefonul și să te lași distras de rețelele de socializare, lucru care inevitabil îți va crea o mai mare frustare.
Deci, ce ar trebui să faci în astfel de situații?
Cauzele care generează astfel de stări sunt diverse, dar în general, acestea sunt: oboseala fizică, alimentația deficitară, rutina, tristețea, nemulțumirea, supraaglomerarea, dezordinea (din jurul tău și/sau din mintea ta), etc.
Pentru a te mobiliza, este necesar mai întâi să înțelegi cauza care îți provoacă acea stare de apatie. Iar cea mai bună soluție pe care o poți aplica, este să iei o pauză de la tot ce faci, pentru că oricum nu faci nimic, ci doar îți pierzi energia. Așa că, deconectează-te complet!
Această pauză va trebui să dureze atât cât este necesar, pentru a descoperi ceea ce ți se întâmplă. Este adevărat că dacă ai un șef, nu-i poți spune “astăzi nu am chef de muncă, așa că plec acasa”, însă îi poți cere 30 de minute de pauză. Timp în care este bine să faci o plimbare în aer liber sau să vorbești cu cineva care te poate ajuta.
Dacă chiar acum te confrunți cu așa ceva, trebuie să știi că o dată ce ai descoperit ce anume te epuizează, va trebui să tratezi cauza, pentru a preveni agravarea acestei stări.
Amânarea ne afectează și ne fură timpul. Aceasta se strecoară atunci când suntem obosiți sau plictisiți, dar pentru unii aceasta poate deveni o adevarată dependență. Aceștia vor evita toata ziua anumite sarcini pe care le au, așteptând să meargă acasă și să lucreze până noaptea târziu, încercând din răsputeri să termine ceea ce ar fi putut face cu ușurință la timpul potrivit.
În continuare, vom lua fiecare cauză enumerată și îi vom adauga o soluție.
Oboseala fizică
Dacă oboseala fizică este cauza disconfortului cu care te confrunți, atunci în mod obligatoriu trebuie să te odihnești. Dacă petreci mult timp la birou, închis într-o încăpere și mereu cu ochii în fața calculatorului, corpul tău va avea de suferit. De aceea, trebuie să îți dezvolți o disciplină care să cuprindă:
- odihnă suficientă (un somn de 8 ore pe noapte, iar dacă ai o activitate prea intensă, este recomandat să dormi și în timpul zilei 30 de minute, dar dacă nu reușești în fiecare zi, încearcă să îți încarci astfel bateriile, în timpul weekend-ului),
- pauze scurte (care să includă o mică plimbare și/sau mișcări pentru “dezmorțire”),
- ieșiri și plimbări în aer liber,
- practicarea sportului (chiar dacă alegi doar 30 de minute pe zi).
Alimentația
- consumă alimente care susțin buna funcționare a creierului,
- evită consumul de cafea în exces (o cafea pe zi, ar trebui să fie suficientă),
- consumă suficient de multă apă,
- din când în când, este benefic să îți susții organismul prin suplimente alimentare.
Rutina
Trebuie să lăsăm loc spontaneității în viețile noastre și putem învinge rutina doar dacă părăsim zona de confort, iar unele soluții ar fi:
- O tehnică eficientă, este să îți fixezi o întălnire după terminarea programului. În felul acesta, vei deveni în mod automat mai productiv, pentru că va trebui să îți termini sarcinile în timp util pentru a ajunge la respectiva întâlnire. Totodată, atunci când te întâlnești cu persoane diferite, practic, te bucuri de experiențe noi, care te vor umple de vitalitate.
- Conversează cu colegii, încearcă să afli cum gândesc ceilalți cu privire la un subiect care te interesează.
- Descoperă locuri noi și include în viața ta activități diferite și inedite.
- Citește o carte interesantă.
- Caută jocuri interactive.
Tristețea
Tristețea este o stare emoțională negativă și uneori foarte greu de depășit. Tristețea poate avea un motiv real, datorită unei situații grele în care ne aflăm sau poate apărea fără să îi găsim o explicație. Indiferent de motiv, o putem depăși dacă căutăm ajutor, iar soluțiile sunt următoarele:
- Trebuie să îți iei timp să îți liniștești mintea, să meditezi, iar dacă ești credincios, să te rogi. În liniște, vei găsi din nou putere, curaj și determinare. Vei fi surprins de ceea ce începi să auzi, atunci când taci.
- Caută persoane în care ai încredere și vorbește-le despre problema ta. Dacă ai nevoie de ajutor, cere ajutor.
- Găsește metode să te descarci, țipă, plângi, scoate din tine ceea ce te apasă.
- Trebuie să știi că, indiferent prin ce treci, orice problemă are o rezolvare. Iar problemele care apar în viețile noastre, sunt menite să ne facă mai puternici și să scoată la iveală curajul și potențialul care se ascunde în noi. Nu fii doborât când treci prin situații dificile, pentru că atunci când înfrunți adversitățile, începi să realizei că ești capabil și mai puternic decât ai crezut vreodată.
Nemulțumirea
Nemulțumirea apare în viețile noastre, mai ales atunci când ne trăim viața fară scop. Vei fi cu adevărat fericit atunci când îți fixezi un obiectiv măreț și faci pași în fiecare zi pentru a-l atinge.
În plus, trebuie să îți găsești propria fericire. Nu aștepta ca ceilalți să te facă fericit. Nu este datoria altora să te facă fericit și nu este datoria ta să îi faci pe alții fericiți.
Prea mulți oameni așteaptă ca cineva sau ceva să îi facă fericiți. O casă nouă, o mașină nouă, îți vor aduce o împlinire doar pe termen scurt, apoi îți vei dori o casă mai mare și o mașină mai scumpă.
Când îmi voi termina școala, când îmi voi lua diploma, când mă voi căsători, când voi avea copii… – toate acestea sunt dorințe bune, dar nu trebuie să aștepți un anumit moment pentru a fi fericit.
Un om nemulțumit, va fi un om nefericit. Întotdeauna va dori mai mult și nu se va bucura de nimic, pentru că toate lucrurile aduc o fericire de moment. De aceea, trebuie să ne dezvoltăm abilitatea de a vedea lucrurile pe care le avem deja și să fim mulțumitori pentru acestea, să muncim pentru ceea ce ne dorim și să ne bucurăm de fiecare moment, în fiecare zi.
Supraaglomerarea
Problema este că atunci când ne trezim cu povara zilei de ieri, intoxicăm și ziua în curs, iar sentimentul de copleșire, stă adesea la baza problemelor noastre legate de activitățile zilnice.
Dacă simți că ai prea multe de făcut și nu știi cu ce să începi, va trebui să te așezi și să le scrii pe o listă, să le numerotezi în ordinea importanței, să ai în vedere doar ceea ce este cu adevărat necesar, abia apoi să începi să lucrezi. Te vei simți excelent atunci când vei începe să le elimini de pe listă, o dată ce le-ai realizat.
Dezordinea
Începe să faci ordine în gândire, în casă, pe birou, în desktop, în inbox. Fii disciplinat în tot ce faci și gândeşte-te la lucrurile importante, la ceea ce contează cu adevărat.
Este posibil să fii foarte des întrerupt sau tras în diferite direcţii şi dacă nu poţi evita întreruperile, trebuie să setezi un timp pentru acestea. Totodată, analizează timpul pe care l-ai alocat gândurilor, conversaţiilor şi acţiunilor neproductive pentru a înţelege unde se duc momente preţioase din timpul tău. Începe să fii productiv, nu ocupat!
Sperăm că acest articol te va ajuta și te va inspira, căci dacă îți iubești viața, ar trebui să fii conștient de valoarea inestimabilă a timpului. Să începi să te organizezi cât mai eficient și să prețuiești fiecare moment al vieții tale.
Te-ar putea interesa și: Organizează-ţi timpul în mod eficient