Obiceiurile proaste sunt extrem de enervante. Cu toții știm că obiceiurile domnesc, fie că sunt bune sau rele, este mult mai ușor să te obișnuiești, decât să te dezobișnuiești.
Tot ce trebuie este să înțelegem cum funcționează creierul și cum putem să-l instruim pentru a scăpa de obiceiurile proaste.
Cum se formează obiceiurile
Un obicei se formează pe baza unor sarcini pe care creierul le face în mod automat. Dar analizat atent, descoperim 3 părți distincte care formează un obicei.
Un studiu efectuat de Charles Duhigg și prezentat în cartea sa The Power Of Habits, arată că un obicei este format din 3 părți: indiciu, rutină și recompensă.
#1 Indiciu
Este, practic, un declanșator care transmite un impuls creierului că este timpul să intri în rutină. Indiciul poate fi intern sau extern.
Un indiciu intern depinde de starea ta emoțională și de gândurile tale.
Un exemplu simplu, când ești agitat, începi să îți rozi unghiile. Starea de nervozitate este un indiciu intern, iar creierul tău recunoaște acel indiciu și automat te conduce în rutina de a-ți roade unghiile. Același principiu se aplică în cazul oricăror obiceiuri căpătate în mod inconștient.
Un alt exemplu, este atunci când faci duș, poate nu ai remarcat, dar de fiecare dată te vei spăla în același mod, în funcție de cum te-ai obișnuit. Eventual, trunchi, mâini și apoi picioare. Nu contează ordinea, ideea este că indiciul pentru rutina dușului apare imediat ce intri în duș.
#2 Rutina
Este modul în care acționezi atunci când creierul te pune în mișcare, precum în exemplele de mai sus. O dată ce rutina este întipărită în mintea ta, este imposibil să o mai uiți. De aceea, știi cum să te deplasezi cu bicicleta, chiar dacă nu ai mai făcut-o de 20 de ani.
#3 Recompensa
Este răspunsul emoțional/fizic/fiziologic la rutină. Fiecare obicei are o recompensă, nu doar ca un factor motivator, ci ca o modalitate de a semnala creierului nostru că obiceiul este făcut și că trebuie să oprească funcția de “pilot automat”.
Deși procesul de a scăpa de un obicei este puțin diferit față de cum se formează, acest lucru poate fi realizat tot în acești 3 pași menționați mai sus, dar cu o abordare diferită.
Cum să scapi de un obicei în 3 pași simpli
Cele trei modalități ușoare de a scăpa de un obicei presupun includerea unor lucruri greu de făcut. Da, chiar așa!
#1 Asigură-te că indiciul este invizibil
Am înțeles faptul că indiciul este un declanșator al obiceiului. Așa că, dacă nu există indiciu, obiceiul nu va începe.
Imaginează-ți că faci o plimbare și o faci pentru că te-ai gândit să arzi câteva calorii și pentru că este sănătos. Dar, la capătul străzii există un stand cu înghețată și, de fiecare dată când treci pe acolo, nu te poți abține să nu-ți cumperi o înghețată delicioasă de ciocolată.
Ai făcut-o de atâtea ori încât a devenit un obicei. Creierul recunoaște standul de înghețată, iar indiciul declanșează o reacție emoțională, adică dorința de a savura o înghețată delicioasă. Ceea ce urmează este rutina, mai exact, să cumperi înghețata.
De îndată ce guști înghețata, primești și recompensa, adică simți imediat gustul pe care l-ai așteptat.
Pentru a face indiciul invizibil, trebuie să te pui într-o situație care să nu declașeze indiciul.
În acest caz, o dată ce cunoști foarte bine locația standului, să nu crezi că vei câștiga acest joc în fața standului, forțându-te să nu îndeplinești rutina. Nu prea funcționează astfel!
Ceea ce trebuie să faci, este să alegi o stradă diferită pentru a evita complet acest lucru.
În felul acesta câștigi bătălia. Practic, câștigi fără să intri în luptă.
Așadar, dacă faci indiciul invizibil, după repetiții suficiente, vei putea renunța complet la obiceiul respectiv.
Dar ce faci atunci când nu este posibil să ascunzi indiciul? Cum ar fi televizorul în camera de zi și obiceiul de a te uita la orice vezi acolo.
Acesta este momentul în care trebuie să ne facem rutina dificilă.
#2 Fă-ți rutina dificilă
În cazul în care obiceiul constă în a sta pe canapea (indiciu), pornind televizorul (rutină) și vizionând divertismentul (recompensa), pentru a face rutina dificilă vom folosi regula de 20 de secunde.
Această “regulă de 20 de secunde” spune că, dacă faci o acțiune atât de „dificilă” încât durează destul de mult să o iei din nou de la început, nu o vei mai face deloc.
Pentru a aplica regula celor 20 de secunde în situația de mai sus, iată ce ai de făcut:
Scoate televizorul din priză. Iar, de fiecare dată când vii acasă și stai pe canapea, va trebuie să te ridici și să conectezi televizorul la priză. Lasă telecomanda în cealaltă cameră. Scoate bateriile de la telecomandă și pune-le într-un loc în care nu poți ajunge decât cu o scară.
Chiar dacă aceste exemple sună puțin ciudat și ai impresia că nu va funcționa vreodată, o multitudine de cercetări demonstrează că este posibil.
Acestă regulă, de asemenea, funcționează foarte bine și invers, atunci când vrei să îți creezi un nou obicei. Dar de această dată, trebuie să aduci obiectul cât mai aproape de tine, să fie la îndemână.
Nu te îndoi de lenevia creierului în a efectua o anumită acțiune.
#3 Asigură-te că recompensa este nesatisfăcătoare
Recompensele au 2 funcții. Una este aceea de a ne satisface poftele, iar cealaltă de a ne învăța ceva. Iar, pentru a scăpa de obiceiurile proaste, va trebui să ne concentrăm atenția pe prima.
Când satisfacem o poftă/dorință, noi, de fapt, nu satisfacem un scop final, ci un mijloc. Aceasta este schimbarea de gândire pe care trebuie să o facem atunci când ne gândim la „recompense”.
Când ți-e poftă să mănânci ciocolată, deși ești la dietă, de fapt, nu vrei să o mănânci pentru aroma sau gustul ei, ci pentru a beneficia de senzațiile obținute.
Aceasta este partea care creează dependență și care inchide bucla obișnuită (recompensa).
Pentru a face recompensa nesatisfăcătoare trebuie să găsești o recompensă care îți va da aceeași intensitate a acestei emoții. Iată un exemplu:
Îți plac jocurile de noroc și de obicei, pariezi pe sume mari. Răsplata pe care o obții este cunoscută sub numele de “fiorul acțiunii”. Deci, ceea ce dorești nu este să plasezi 100.000 de dolari pe masa de Blackjack, ci vrei să trăiești o anumită senzație.
Aceeași presiune emoțională o obții și din alte activități precum, skydiving, scuba diving, conducerea unei mașini de curse, etc.
Odată ce realizezi că poți obține o senzație puternică dintr-o altă activitate, mai puțin periculoasă, vei ajunge să ajunge să o preferi pe aceea.
Să luăm un alt exemplu. Îți dorești foarte tare să mănânci un biscuite. Dar, ca în exemplul de mai sus, ai aflat că același sentiment de confort poate fi obținut prin mestecarea pe unei migdale, care, deși nu are același gust, îți furnizează același sentiment de confort.
Exemplele de acest gen sunt nesfârșite și trebuie să încerci câteva lucruri diferite care îți dau aceeași intensitate a emoției.
Creierul nostru este asemenea unui program de calculator și îi putem schimba funcțiile dacă îl codificăm așa cum ne dorim.
Obiceiurile proaste sunt doar o parte de codificare greșită care ne-a pătruns în minte când nu am fost atenți. Dar există o modalitate de a scăpa de acestea dacă respectăm pașii de mai sus.
Chiar dacă pare dificil, în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Perseverența este cheia pentru a obține aceste rezultate, prin metode ușoare care te vor ajuta practic, să contribui la reeducarea minții tale.
Te-ar putea interesa și: Subconştientul – un rol extraordinar în destinul tău