Dacă plănuieşti să vizitezi Parisul, te sfătuim să nu ratezi Palatul Garnier! Îţi vom stârni curiozitatea printr-un tur virtual al acestei clădiri monumentale, care te va conduce într-o lume de basm.
Palatul Garnier, cunoscut sub numele de Opera din Paris sau Opera Garnier, este una dintre cele mai importante clădiri din Paris, cu o valoare arhitecturală deosebită. Această clădire somptuoasă are o suprafaţă de 11.000 mp şi simbolizează opulența celui de-al doilea imperiu.
Construcţia edificiului a început în timpul domniei lui Napoleon al III-lea, ca parte a reconstrucției sale mărețe a Parisului, Baronul Haussmann fiind însărcinat de către suveran, să realizeze acest proiect măiestos.
Arhitectul a fost ales în urma unui concurs internațional de design, desfăşurat începând cu data de 30 decembrie 1860. Drintre cei 170 de arhitecți care au participat la concurs, Charles Garnier, un tânăr de 35 de ani, pe atunci necunoscut, absolvent al Şcolii de Arte Frumoase, a fost declarat câștigător.
Construcția a început în 1861 și s-a încheiat 15 ani mai târziu, fiind întreruptă de câteva evenimente cutremurătoare, precum războiul din 1870, căderea celui de-al doilea imperiu și a Comunei din Paris.
Opera a fost inaugurată la data de 5 ianuarie 1875, cu un spectacol de gală generos, la care au participat Preşedintele Noii Republici Franceze, Mareșalul MacMahon, Lord Mayor al Londrei și regele Alfonso al XII-lea al Spaniei.
Stilul este monumental, de arhitectură ecletică şi beaux-art, cu simetrie axială în plan si cu o mulțime de elemente decorative de stil neo-baroc.
Pavillon de l’Empereur, este o cameră situată în partea stângă (partea de vest) a clădirii și a fost concepută pentru a permite un acces sigur și direct al împăratului printr-o rampă dublă către clădire. Când Imperiul a căzut, lucrările s-au oprit, lăsând doar piatră neterminată îmbrăcată. În prezent, se găsește aici Bibliothèque-Musée (biblioteca muzeu) a Operei din Paris, care găzduiește aproape 600.000 de documente, inclusiv 100.000 de cărți, 1.680 periodice, 10.000 de programe, scrisori, 100.000 de fotografii, schițe de costume și seturi, afișe și înregistrări istorice administrative.
Scara ceremonială mare a Palatului Garnier din marmură albă, cu balustrade de marmură roșie și verde, conduc spectatorii către Grand Foyer, un loc impresionant, parcă desprins dintr-un basm.
Grand Foyer (foaierul principal) are o înălțime de 18 metri, o lungime de 154 metri și o lățime de 13 metri. Această sală fiind concepută pentru a găzdui societatea pariziană. A fost restaurată în 2004, iar plafonul a fost pictat de Paul-Jacques-Aimé Baudry, care reprezintă diferite momente din istoria muzicii.
Printre alte obiective turistice deosebite de vizitat în Paris, enumerăm Castelul Versailles, Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame Paris, Champs-Élysées, Arcul de Triumf şi Muzeul d’Orsay.
Te-ar putea interesa şi: Aceste peisaje sunt absolut surprinzatoare