Zambeste mai mult si te vei simti mai bine, in plus, acest lucru iti va influenta in mod pozitiv sanatatea corpului si a mintii. Totodata, un zambet poate incepe o prietenie, are puterea sa dizolve un argument si raspandeste fericire in jurul tau.
Chiar si atunci cand ai o stare de tensiune, un simplu zambet, iti va reda increderea si iti va reimprospata mintea.
Incearca chiar acum! 🙂
Zâmbeşte în oglindă. Începe să faci asta în fiecare zi şi vei vedea o mare diferenţă în viaţa ta.
– Yoko Ono
Zambetul este „simbolul care a fost evaluat cu cel mai mare continut emotional pozitiv”, a concluzionat omul de stiinta Andrew Newberg.
Ce se intampla in creierul nostru cand zambim
De fiecare data cand zambesti, pornesti o mica petrecere in creier.
Mai putem spune ca zambetul este o pastila gratuita si este recomandat a se consuma cat mai frecvent!
Efectele secundare sunt dintre cele mai calitative, fiind eliberati 4 hormoni care vor incepe sa actioneze prin: reducerea nivelul de stres, reglarea tensiunii arteriale, cresterea productivitatii si scaderea anxietatii, ceea ce te va conduce catre o stare de fericire.
Neuropeptidele sau „moleculele emotiilor”, sunt transmitatori chimici care raspandesc mesaje cu informatii in tot corpul. Acesti micuti curieri isi schimba configuratia (ca niste cameleoni) in urma impactului gandurilor si emotiilor pe care le avem. Asadar, cu un simplu zambet, acestia vor incepe sa comunice impreuna pentru a ne influenta atat buna dispozitie, cat si buna functionare a celulelor, pentru a regla sistemul nervos, hormonal si imunitar.
Serotonina, un transmitator important care ne influenteaza dispozitia, somnul, memoria, procesul de invatare, apetitul, sistemul endocrin, vindecarea ranilor etc. Cand zambim, ne influentam acesti hormoni, iar ei la randul lor, ne recompenseaza prin scaderea anxietatii si restabilirea bunei dispozitii.
Endorfinele sunt celebrele „pastile” ale fericirii, responsabile cu combaterea sentimentelor precum stresul si durerea, prin blocarea acestor zone din creierul nostru. Studiile au aratat ca perceptia durerii este considerabil redusa dupa un hohot de ras sanatos, deoarece endorfinele sunt capabile sa transforme un incident stresant intr-unul fara importanta.
Dopamina este majoreta noastra, fiind factorul cheie in motivatie si productivitate. Ne rasplateste cu placere cand am facut ceva satisfacator. Este bine de stiut ca un zambet genereaza aceeasi cantitate de dopamina ca 2.000 de batoane de ciocolata.
Datorita acestor hormoni prietenosi, zambetul poate influenta o serie de efecte pozitive pentru trup si suflet. Cercetarile au aratat ca zambetul poate imbunatati sanatatea noastra generala si poate contribui la un sistem imunitar mai puternic.
Iar daca tot am adus in discutie studiile pe acest subiect, cercetatorii britanici au descoperit ca zambetul poate fi la fel de stimulant ca si primirea a pana la 16.000 de lire sterline in numerar. 🙂
Zambetul iti influenteaza trupul
Atunci cand zambesti arati mult mai bine, iar oamenii te trateaza diferit. Esti perceput de catre ceilalti ca fiind o persoana atragatoare, de incredere, relaxata si sincera.
Un studiu publicat in jurnalul Neuropsychology, a aratat ca atunci cand privesti o fata zambitoare, acest lucru activeaza cortexul orbitofrontal, regiunea din creier care proceseaza recompensele senzoriale. Aceasta sugereaza ca atunci cand vezi o persoana zambitoare, te simti, de fapt, rasplatit.
In societate, oamenii sunt dornici sa cunoasca persoane pe care le percep ca fiind prietenoase, iar un zambet este modul perfect de a demonstra acest lucru.
Zambetul ii influenteaza pe cei din jurul tau
Sa-ti pui un zambet pe fata, nu numai ca genereaza beneficii pozitive pentru tine, dar poate imbogati vietile celor din jurul tau.
„Zambetul este contagios”, iar aceasta nu este doar o alta vorba clasica, pentru ca studiile au aratat ca oamenii tind sa se relaxeseze cand cei din mediul lor zambesc.
Este in natura umana sa reflectam emotiile altora, sa ne asiguram dar ca oferim una pozitiva!
Important de retinut este si faptul ca, oamenii stiu sa faca diferenta intre un zambet real si unul fals. Asadar, atunci cand zambesti, sa o faci intr-un mod real, pentru ca doar asa te vei bucura de cele mai bune rezultate ale acestui gest.
Concluzia este simpla… exista magie in zambetul tau! Zambetul iti poate imbogati viata in multe feluri, asadar, zambeste mai des!
Iar, atunci cand vei avea o stare negativa, nu lasa acea stare sa se accentueze si sa te dezechilibreze fizic si emotional, ci tine cont de acest sfat simplu: Zambeste!
Te-ar putea interesa și: Vrei să îţi distrezi prietenii? Iată ce întrebări le poţi adresa!